Reklama
 
Blog | Erik Tabery

Svět bez kontextu se propadne do anarchie

Reakce na esej Jána Simkaniče Mediální revoluce

Chci se přidat k předchůdcům, kteří vám děkovali za váš text o médiích. Je skvělé, že jste se do toho tak ponořil. Nicméně ten text má jednu nevýhodu, za kterou nemůžete. Česku chybí data. Jsme schopni během pár minut najít fakta, analýzy, výzkumy z USA či VB, ale tady chybí, protože je málokdo zpracovává.

Svět médií v Česku a zahraničí se liší, někdy dokonce dramaticky. Třeba už srovnání anglicky či německy psaných titulů je zavádějící, protože mají “přeshraniční” výhodu. Jsem předplatitel dvou anglicky psaných deníků, čtyř anglicky psaných týdeníků a jednoho měsíčníku, jednoho německého týdeníku. Kolik Američanů si asi předplatí české noviny?

Zároveň je třeba dodat, že v západních zemích platí, že print nečetlo nikdy v dějinách tolik lidí, jako je tomu dnes. Takže ta krize je sporná, byť nesporná 🙂

Reklama

Od printu téměř žádný titul neustupuje, kdo to udělal, spáchal sebevraždu. Pokud jde o čtečky, je to pro mě stále print, jen na jiném nosiči. Obojí se potřebuje, obojí znamená, že někdo chce platit za psanou informaci, která je poměrně statická (vím, že zjednodušuji).

Také nemám data, ale čistě jako pozorovatel bych řekl, že česká mediální scéna se od těch západních liší i chováním čtenářů. Lidí, kteří chtějí opravdu kvalitní informace, není až tak moc. Proto se na web vyplatí dát text o tom, že si nějaká celebrita čistě náhodou vzala velký výstřih a ne o událostech dejme tomu na Ukrajině.

V této souvislosti by mě zajímalo, jak si vysvětlujete, že v Česku ještě nevznikl jeden jediný zajímavý internetový projekt, který by měl větší čtenářský zásah (omlouvám se, pokud o něm nevím).

Svět bez kontextu

Podle mě má print jednu velkou výhodu v tom, že je to věc. Tedy, že držíte v rukou nějaký “hmatatelný” výsledek. To si pak snáze spojíte i s tím, že byste za něj měl platit. Web budí dojem, že vše má být zdarma. Možná že k tomu fakt dojdeme, ale pak bych se téměř vsadil, že to bude konec novinařiny. Už tu budou jen agregáty a bulvár. Podle mě málo komu bude chybět kvalitní informace, protože málokdo má takovou fantazii, aby mu došlo, že bez novinářů mizí jeden z důležitých “hledačů” veřejného zájmu.

S tím souvisí i moje zásadní odmítnutí teze, že je to samé, když někdo něco napíše na Twitter nebo tam dá fotku a když o tom někdo napíše článek nebo to nafotí profesionál. Stále platí, že dobrý novinář může sehnat informace a pak je zasadit do kontextu takovým způsobem, jaký nikdo jiný nedokáže. Svět bez kontextu se za chvíli propadne do anarchie.

Stále se také zapomíná na to, že web vydělává jen na inzerci. Kdyby to tak zůstalo, stanou se inzerenti pány nad informacemi. Nastane tak horší varianta, než ta nejdivočejší oligarchizace médií, která se, mimochodem, zatím téměř neprojevuje. Čímž nechci říct, že v ní není zakódovaný problém, jen věcně říkám, že zpravodajství Lidových novin za Istvána Léka je dramaticky lepší než za Dalibora Balšínka. Ano, nepíše se kriticky o Babišovi, ale nejsem si vůbec jistý, že za Balšínka (i kdyby je Babiš nevlastnil) by to bylo lepší. Důvod je jednoduchý, všechny schopné zpravodaje vyhodil, aby měl na komentátory.

Nedostatek Zakariů v Česku

Další problém webu je, že nové projekty, které vznikly a vznikat budou, jsou zatím poměrně marginální. Zmiňoval jste motejlek.com, což je sympatický a úspěšný projekt. Jeho význam je ale velmi marginální. Nemyslím to vůbec zle, ale znám poměrně málo lidí, kteří by ho sledovali. A zatímco ztrátu dejme tomu Hospodářských novin bych vnímal jako své občanské oslabení, ztrátu tohoto serveru ne.

Podobných projektů se chystá víc a mám obavu, že budou podobně malé (znovu zdůrazňuji, že je skvělé, že jsou a budou a držím jim palce). Přibývá nápadů co dělat na webu a k mému překvapení velmi často slyším, že je zájem o názorové autory. Ne o ty, kdo umějí přinést informace, ale o ty, kdo mi řeknou, co si mám myslet. A to je podle mě ze všeho to nejméně zajímavé, protože Friedmanů či Zakariů tu moc nemáme.

Mohu se mýlit, ale trochu jsem ve Vašem textu viděl jisté uspokojení nad tím, že se tisku moc nevede a že přijde éra webu. Pokud to tak je, přijde mi to krátkozraké. Nebral bych za dané, že tisk musí zaniknout. Sám na sobě cítím únavu z tuny banálních informací na webu, sítích a kdo ví kde ještě. Na sociálních sítích také už trávím tak pětinu původního času, protože se trochu mění do podoby anonymních debat pod články na webech. Navíc, jak tu sleduji příspěvky některých novinářů, tak už pak není nutné číst jejich větší materiály, protože to rozkouskovaně napíší tady. K tomu bych se nerad přidával.

Kvalitní výběr a zpracování témat, bude podle mě lákat vždy. Ale mohu být ten druh snílka, jak jste někde v textu zmínil.

Tohle všechno jsou rychlé postřehy, které by si zasloužily rozvést, ale bohužel mi to čas neumožňuje. Zároveň jsem nechtěl mlčet úplně, protože Vaše snaha si debatu zaslouží. Ještě jednou díky.