Reklama
 
Blog | Erik Tabery

Debata Nečas a Paroubek

Televizní duel mezi Paroubkem a Nečasem má jednoznačného vítěze: Petra Nečase. A překvapivě to potvrdil i samotný šéf sociální demokracie.

Není to tak dlouho, co Jiří Paroubek prohlásil: „Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná.“ Po takové sebejistotě by člověk čekal, že Paroubek čerstvého lídra ODS roznese na kopytech. Místo toho jsme byli svědky slabého výkonu, který nezachránily ani velké tabule, které si legračně tlačil pod nos, takže mu koukaly jen nosní dírky a očka.

Petr Nečas také nezazářil. Sice mu celou dobu vydržel přirozený úsměv (a to není málo), ale nepadla jediná zajímavá myšlenka. Spíše se zdálo, že reaguje na Paroubka, než že by byl iniciativní.

Jiří Paroubek se označil v médiích za vítěze. V neděli večer pak rozeslal médiím výsledky výzkumu, které mu udělala společnost STEM. Výsledky? Za vítěze debaty považují diváci prý Paroubka (51%) před Nečasem (49%). Je to odvaha zveřejnit podobná čísla. A nic na tom nemění ani věta, kterou ČSSD výsledky uvodila: „Celkovým vítězem debaty mezi Jiří Paroubkem a Petrem Nečasem v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se stal předseda ČSSD Jiří Paroubek.“

Reklama

Kdo zná jen trochu statistiku, tak ví, že tenhle výsledek ve skutečnosti prostě znamená plichtu. Je tu přeci statistická chyba (klidně to může být 51% pro Nečase a 49% pro Paroubka). Takže tu máme důkaz od ČSSD, že se Paroubkovi Nečas minimálně vyrovná. To znamená, že Nečas je vítězem nedělního duelu.

Jinak je třeba říct, že debata nám o lídrech obou stran neřekla nic nového. Ale dalo se to vůbec čekat?