Reklama
 
Blog | Erik Tabery

Zbraně pro Gruzii

Rusko varuje Čechy, že pokud budou dodávat zbraně Gruzii, tak proti nim mohou použít ekonomické sankce. Jak se v takovou situaci zachovat? Rozhodnutí není jednoduché, ale předznamená náš budoucí vztah k Rusku. A nejen náš.

Není pochyb o tom, že ekonomické sankce Ruska vůči Česku by nebyly příjemné. Zdejší firmy stále častěji s Moskvou obchodují a touží po tamním velkém trhu. Jenže… Gruzie je partnerem NATO i EU. Je to země, která čelí ruským bojůvkám, jež neustále atakují gruzínské území. Nemluvě o tom, že je tu permanentní hrozba nové okupace Gruzie.

To ale není všechno. Má se ustupovat tlaku Moskvy? Česko může obchodovat s jakoukoli zemí, na kterou není uvaleno embargo ze strany uznávaných organizací. Poslechnout ruského prezidenta tedy znamená vzdát se své svébytnosti.

Jak se rozhodnout? Který ze zájmů rozhodne? Celý případ je ideální příležitostí pro Evropskou unii. Pokud bude vůči Gruzii i Moskvě postupovat jednotně, nedovolí si obr nic velkého. Zatím totiž platí (i když to tak po krizi s plynem nevypadá), že Rusko je na Evropě finančně závislé. Jde jen o to, aby si Unie konečně uvědomila svou sílu.

Reklama