Reklama
 
Blog | Erik Tabery

Sociálnědemokratické čistky

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová se rozhodla následovat svého stranického kolegu Davida Ratha a odvolala bez udání důvodu všech dvanáct ředitelů zařízení sociální péče. ČSSD stále hlasitěji varuje veřejnost pro případ voleb do poslanecké sněmovny: Nevolte nás, protože budeme horší než ODS.

Když jsem v úvodu napsal, že vyhazovala bez udání důvodu, nebyl jsem přesný. Bývalá ministryně totiž svůj krok vysvětlila způsobem, který by měl vstoupit do dějin. Prý chodily anonymní stížnosti na některé ústavy, ale krajští představitelé si nechtěli lámat hlavu s tím, jestli jsou tvrzení pravdivá. A tak odvolali všechny ředitele. “To by se těžko rozřešilo bez nějakého řezu a než si vybírat někoho a jiného ne, zvolili jsme radši tuto variantu odvolat všechny,“ řekla doslova paní Emmerová.

Takhle ukázkově uplatňovanou kolektivní odpovědnost jsme tu snad neviděli. Svědčí o naprosté nekompetentnosti plzeňských politiků, kteří buď shánějí pašalíky pro své kamarády a nebo jsouj en hloupí. Obě varianty jsou špatné. Představte si, že máte firmu, kde někdo krade papír a vy místo toho, abyste hledali viníka, tak propustíte všechny, i ty nejlepší zaměstnance. Firma vám do roka zkrachuje.

Paní Emmerová dokazuje, že dávné rozhodnutí Vladimíra Špidly vyhodit jí z postu ministryně zdravotnictví pro neschopnost, bylo naprosto oprávněné.

Reklama

Pro ČSSD je to nepříjemná situace, protože ukazuje, že ČSSD je v čištění úřadů od nepoddajných lidí ještě aktivnější než ODS, kterou tak kritizuje. V tomto ohledu zdejší kraje skutečně fungují jako jakési pokusné laboratoře, kde se testuje budoucí vládnutí ČSSD.