Reklama
 
Blog | Erik Tabery

Milada Horáková, Filip, ČT a Zídek

Na jednu stranu je to dobrá zpráva. Česká televize vysílá skvělý seriál o procesu s Miladou Horákovou. Nelekla se voleb (lekání byla oblíbená disciplína ČT) a stejně dokument vysílá. Komunisté se pokusili přemluvit šéfa České televize, aby dokument stáhl, ale neúspěšně. Dobré ne? Přesto některá média naříkají.

Vysílaný dokument je bezesporu počin. Negativním počinem je pak dopis šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, byť je třeba ocenit fakt, že nám znovu připomněl, že KSČM je nereformovaná strana, která navíc má chuť zasahovat do vysílání televize. Filip mimo jiné řediteli ČT napsal: "Myslím, že Vám nemusím při této příležitosti připomínat, že Česká televize je televizí veřejnoprávní a její vysílání by mělo být objektivní a vyvážené. Pořad, který chcete uvádět, však již podle různých upoutávek, objektivní se vší pravděpodobností není."Dodávám, že dokument jen vysílá záznam procesu a uvádí krátké profily obětí vykonstruovaného procesu. Komunisté se prostě bojí pravdy.

Filip dále píše: "Česká televize naopak neustále přiživuje naprosto primitivním antikomunismem hodnocení otázek minulosti, ke kterým se KSČM již mnohokrát vyjádřila." Tady zřejmě "promluvil" Freud. Komunisté mají evidentně představu, že když jednou pojmenovali (lživě) minulost, tak už o ní nemá co kdo referovat. Opak je pravdou.

Filip ale nekončí jen u protestu. Nejdříve naznačí, že "KSČM přistupovala k otázkám ČT vždy korektně", což je jinými slovy výhrůžka, že příště by nemusela a pak dodává: "Dále Vás jako odpovědného manažera žádám o zajištění, aby ČT začala plnit ty úkoly, za které ji koncesionáři platí, tzn., stala se veřejnou objektivní televizí". Opět, je tu jinými slovy řečeno, aby ČT začala poslouchat.

Reklama

Je dobře, že ředitel Jiří Janeček neposlechl. Kdo by očekával, že mu to bude přičteno k dobru (těsně před volbou ředitele potřebuje v radě každý hlas, bohužel i ten komunistický), ten by se mýlil. V Lidových novinách vyšel 3.6. text Petra Zídka, který končí slovy: "Česká televize má k Vadasovu dokumentu zvláštní přístup. Zařadila ho na program ČT2 po 9. hodině večer, nijak ho nepropaguje, není možné si ho přehrát na internetu. Jde přitom o jeden z nejdůležitějších dokumentárních cyklů, který u nás po roce 1989 vznikl. Proč ten macešský přístup? Volejme řediteli." 

To už hraničí s posedlostí. Dokument dostal exklusivní čas, vysílá se každý den, na ČT2 sedí jak ušitý a upozornění jsem na něj viděl i četl dost. Kde je problém? Nebo platí, že co udělá ČT, je automaticky aspoň trošičku špatně?   

Připomenulo mi to jiný text v Lidových novinách, který vyšel v sobotu. Komentátor Martin Weiss o České televizi napsal: "V tom nejdůležitějším, v uplatňování nezávislého profesionálního úsudku, je mnohem prohnilejší než kdy dřív." O co se toto tvrzení opírá? Jsou příklady? Nějaká analýza vysílání? Bohužel nic. Televize si kritiku zaslouží a Jiří Janeček ještě větší, ale vše je třeba hodnotit bez emocí.

Možná se ale mnohým blýská na lepší časy. Do finále volby generálního ředitele se dostala i Jana Bobošíková. Politička, která se podílela na vyhrocení dnes už legendární televizní krize a jež za KSČM kandidovala na prezidentku. Vojtěch Filip už možná dopisy nebude muset psát.