Reklama
 
Blog | Erik Tabery

ČSSD je na prodej

Už se zdálo, že se sociální demokraté dokáží poučit ze svých chyb. Strana začala kritizovat předsedu Jiřího Paroubka a přehodnocovala svůj styl politiky. Dobře to bylo vidět na postoji k Davidu Rathovi. Jenže záhy přišla další vážná chyba Jiřího Paroubka - Olga Zubová.

Jestli někdo uvěří tvrzení Jiřího Paroubka, že Zubové zařídil místo na kandidátce ČSSD do poslanecké sněmovny proto, že je schopná a populární politička, měl by si zajet na ozdravný pobyt někam vysoko do hor. Olga Zubová ve volbách do Evropského parlamentu získala tak málo hlasů, že by jich více získal snad i Zdeněk "pět na stole" Doležel. A to přesto, že jí mecenáš Jaromír Soukup zaplatil kampaň, kterou si nemohly dovolit ani parlamentní strany.

Jaký je důvod sociálnědemokratické štědrosti? Člověk se téměř bojí domyslet, ale zkusme jít čistě chronologicky. Olga Zubová vstupuje do ČSSD. Olga Zubová opouští ČSSD. Olga Zubová vstupuje do Strany zelených. Olga Zubová se dostává na volitelné místo do poslanecké sněmovny. Olga Zubová je zvolená do poslanecké sněmovny. Jaromír Soukup, který Straně zelených pomáhal s kampaní, se stává náměstkem ministryně školství Dany Kuchtové. Nikdo nechápe proč, protože k tomu nemá žádné předpoklady. Když jej Martin Bursík odmítne, nastane stranická šarvátka. Vše končí odchodem Kuchtové z ministerstva. Od této chvíle i Olga Zubová vystupuje proti zeleným a stále častěji hájí zájmy ČSSD. Zelení na to reagují vyloučením Zubové ze strany (jako nedemokratické to označuje "překvapivě" Paroubek). V ten okamžik Zubová pomáhá Jiřímu Paroubkovi svrhnout vládu. Úspěšně.

Proč ze dne na den přešla z koaličních do opozičních řad? Že by jejím vyloučením ze Strany zelených skončila její mise? Tedy rozkládat zelené zevnitř? Ještě nedávno by se to mohlo zdát jako smělá spekulace, ale když Paroubek zařídil volitelné místo Zubové na kandidátce ČSSD, není možné to vysvětlit jinak. Jak už bylo řečeno, Zubová je nepopulární a navíc neúspěšná politička. Za odvedené služby musí ale přijít odměna a tu nyní Zubová dostala.

Reklama

Sociální demokraté ještě získají bonus – peníze Jaromíra Soukupa. Ten už slíbil desítky milionů na kampaň. Je to truchlivá zpráva, že se socialisté nechají tak snadno koupit. Policie či státní zastupitelé by měli větřit, i když těžko něco vypátrají. Zůstaňme u toho, že je to proti dobrým mravům. Ještě nedávno se sociální demokraté pohoršovali nad tzv. přeběhlíky. A oprávněně. Jenže nyní zašli ještě dále. Budiž aspoň menší útěchou, že část ČSSD s tímto postupem nesouhlasí. Bohužel nic víc neudělali. 

Kandidatura Zubové za ČSSD je dobrou zprávou pro zelené. Teď už těžko někdo může kritizovat její vyloučení ze stranických řad. A jestli přežili její působení uvnitř SZ, přežijí zřejmě už všechno.